1972 yılında Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından düzenlenen ve 133 ülkenin katılımıyla gerçekleşen konferansta alınan bir kararla 5 Haziran, “Dünya Çevre Günü” olarak ilan edilmiştir. 1974 yılından bugüne kadar her yıl bu tarihte çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratmak ve eylemde bulunulması sağlamak amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir.
Birleşmiş Milletler (BM), her yıl günümüz çevresel sorunlarından yola çıkarak dünyanın gündemini belirleyen bir tema seçmekte ve dünya çapında bu temaya uygun etkinliklerle çevresel farkındalık sağlanmaktadır. 2020 yılı için Dünya Çevre Günü teması “Biyoçeşitlilik” olarak belirlenmiştir. 2020 yılı boyunca dünya gündeminde yer alacak olan biyoçeşitlilik teması, 1993 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler (BM) Biyoçeşitlilik Sözleşmesi, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2020 sonrası iklim değişimiyle mücadelenin yol haritası Paris Anlaşması çatısındaki etkinlikleri kapsamaktadır.
Biyoçeşitlilik, yaklaşık 8 milyon bitki ve hayvan türünü, onları barındıran ekosistemleri ve bunlar arasındaki genetik çeşitliliği içermekte olup sürdürülebilir dünya için doğal yaşam çeşitliliğinin korunması büyük önem arz etmektedir. İnsanlar tarafından ekolojik dengelere verilen zarar, ekosistem tahribatları ve doğal varlıkların tüketilmesi gelecek nesillerin yaşam haklarının elinden alınması anlamına gelmektedir. Türkiye biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olmakla birlikte var olan bazı türlerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı da bilinmektedir.
İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın “Doğal çevreyi korumak, sürdürülebilir şehirler ve yerleşmeler oluşturmak üzere; şehirlerimizin kimliğini canlandıran ve yatay mimariyi esas alan planlama, dönüşüm, güvenli yapılaşma, taşınmaz yönetimi ve konut sektörü ile çevreye yönelik tüm hizmetleri düzenleyici ve denetleyici bir anlayışla yapmak” misyonu ve “sürdürülebilir çevre” vizyonu ile çalışmalarımız devam etmektedir.